Άγγελος Π. Καρατζαφέρης - Ειδικός Παθολόγος - Ίωση και γρίπη

Ίωση και γρίπη

Ίωση και γρίπη 700 467 mduser

Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κοινών ιώσεων και γρίπης Η1Ν1.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γρίπη, όπως και οι υπόλοιπες ιώσεις, μεταδίδονται κυρίως από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια του βήχα και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί (π.χ. πόμολα πόρτας, τηλεκοντρόλ κ.α.), στις οποίες οι ιοί της γρίπης επιβιώνουν 2-8 ώρες. Για την αποφυγή λοιπόν της μεταδόσεως πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, να αερίζουμε κλειστούς χώρους συχνά και να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με πολλά άτομα.

Τα συχνότερα συμπτώματα της γρίπης είναι η έντονη κακουχία, ο υψηλότερος πυρετός σε σχέση με το απλό κρυολόγημα, οι έντονοι πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις και ο έντονος βήχας.

Η διάγνωση γίνεται με βάση τα συμπτώματα και όπου κρίνεται απαραίτητο, με τα ειδικά τεστ ανιχνεύσεως του ιού. Αν κάποιος αποδεδειγμένα νοσεί από γρίπη μπορεί  να λάβει θεραπεία με το ειδικό αντιικό φάρμακο (Tamiflu), όταν υπάρχει ένδειξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γρίπη, όπως και κάθε ίωση, θα «κάνει τον κύκλο της». Χρειάζεται ξεκούραση, καλός ύπνος, καλή ενυδάτωση και αντιπυρετικά – παυσίπονα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα αντιβιοτικά είναι παντελώς άχρηστα σε περίπτωση γρίπης.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τέλος πως ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε από την γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός όπου αυτός ενδείκνυται.

Για πληρέστερη και αναλυτικότερη ενημέρωση σας μπορείτε να ενημερωθείτε από το επίσημο portal του ΚΕΕΛΠΝΟ.