Λίγα λόγια για τη χοληστερίνη

Λίγα λόγια για τη χοληστερίνη 4000 6000 mduser

Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αποτελούν ένα από τα τρία κύρια οργανικά συστατικά του σώματός μας. Εκτός από την ενέργεια που παρέχουν, χρησιμοποιούνται από το σώμα μας καθημερινά για την παραγωγή ορμονών (κορτιζόνη, θυρεοειδικές ορμόνες), αποτελούν βασικό συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων ( φωσφολιπίδια) και βοηθούν στην απορρόφηση του λίπους και των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K) από το έντερο. Τα τριγλυκερίδια μπορεί να προέρχονται από την τροφή ή να συντίθενται από τον οργανισμό μας. Στις τροφές αποτελούν το κύριο είδος των λιπιδίων και εμφανίζονται ως λιπαρά οξέα κεκορεσμένα(ζωικό λίπος), μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα(φυτικά έλαια και ιχθυέλαια). Η χοληστερόλη προσλαμβάνεται τόσο από τις τροφές αλλά σε μεγάλο ποσοστό συντίθεται και στο ήπαρ. Τα λιπίδια είναι, ως λιπαρές ουσίες, αδιάλυτα στο νερό και για αυτό τον λόγο κυκλοφορούν στο αίμα συνδεδεμένα με πρωτεΐνες και σχηματίζουν τις λιποπρωτείνες. Από αυτές οι πιο γνωστές είναι τα χυλομικρά που περιέχουν κυρίως τριγλυκερίδια σε ποσοστό 80-95%, η HDL (highdensitylipoprotein) ή αλλιώς καλή χοληστερίνη, που  περιέχει κυρίως πρωτεΐνες και χοληστερόλη σε ποσοστό 25% και η LDL (lowdensitylipoprotein), η κοινώς λεγόμενη κακή χοληστερίνη, που περιέχει σε ποσοστό 50% χοληστερόλη και 15% τριγλυκερίδια. Η LDL χρησιμεύει σαν δότης χοληστερόλης στους ιστούς (μύες, νεφροί, επινεφρίδια), ενώ η περίσσεια της εναποτίθεται στο ενδοθήλιο των αγγείων και κινητοποιεί την διαδικασία της φλεγμονής (αθηρωματωση). Η HDL απομακρύνει την περίσσεια της χοληστερόλης από τους ιστούς και αυτό εξηγεί την προστατευτική (αντιαθηρωματογόνο) δράση της.

Η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα είτε λόγω κακής διατροφής, είτε λόγω κληρονομικότητας,έχει αποδειχθεί ότι ευνοεί την απόφραξη μικρών αγγείων στην καρδιά και στον εγκέφαλο και έχει ενοχοποιηθεί για στεφανιαία νόσο και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Παρόμοια είναι η βλαπτική της επίδραση στα αγγεία του ματιού και του νεφρού. Επιπλέον η υπερλιπιδαιμία είναι βασικό αίτιο της λιπώδους διηθήσεως του ήπατος και του παγκρέατος. Τέλος τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή. Ο έλεγχος επομένως της χοληστερίνης είναι απαραίτητος στην πρωτογενή πρόληψη της αγγειακής νόσου και στην διατήρηση της καλής υγείας.

Ο έλεγχος της χοληστερίνης πρέπει να γίνεται με εξετάσεις αίματος σε όλους τους άνδρες άνω των 35 ετών και στις γυναίκες άνω των 45 ετών, που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα, κληρονομικό ιστορικό, stress). Αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από τα 30 έτη στους άνδρες και από τα 35 έτη στις γυναίκες και να γίνεται κάθε χρόνο.