Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης; 4272 2848 akaratzaferis

Γιατί να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Γιατί η νόσηση από τον ιό της γρίπης μπορεί να εξελιχθεί σε μια αρκετά βαριά λοίμωξη με επιπλοκές, ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα ή σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν παγκοσμίως 3-5 εκ. άνθρωποι εκ των οποίων καταλήγουν 250000-300000.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης είναι απόλυτα ασφαλές. Πριν την έγκριση της άδειας κυκλοφορίας τα εμβόλια δοκιμάζονται και εξετάζονται εξονυχιστικά στο εργαστήριο.
Ειδική προσοχή δίνεται κάθε χρόνο στην επιτήρηση και αναφορά επεισοδίων Guillain Barre, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής που έχει συσχετισθεί με τα εμβόλια, η οποία προσβάλει το περιφερικό νευρικό σύστημα λόγω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συσχέτιση αυτή πρωτοαναφέρθηκε το 1976 αλλά έκτοτε όλες οι μελέτες δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η συχνότητα ανέρχεται σε ένα περιστατικό GBS ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασθέντες.
Διεθνώς έχει ενεργοποιηθεί ένα σύστημα άμεσης ενημέρωσης για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου ( VAERS – https://vaers.hhs.gov ). Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αποδεικνύουν αυξημένη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ή σημαντικών παρενεργειών από τη χρήση του εμβολίου.

Χρειάζεται μία ή δύο δόσεις εμβολίου;

Η σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι για μία μόνο δόση του εμβολίου ανά εμβολιαστική περίοδο.

Μέχρι πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα-τέλος Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που δεν έχετε προλάβει να κάνετε το εμβόλιο έως το τέλος Νοεμβρίου μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή καθ’όλη την διάρκεια της εποχικής γρίπης.

Είμαι νέος άνθρωπος χωρίς προβλήματα υγείας. Πρέπει να κάνω αντιγριπικό εμβόλιο;

Αν είστε μικρότερος των 60 ετών, υγιής, δε χρειάζεται να κάνετε το εμβόλιο. Αν όμως ανήκετε σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή φροντίζετε βρέφη (<6 μηνών) ή ηλικιωμένους θα πρέπει να εμβολιαστείτε. Επίσης πρέπει να εμβολιαστείτε αν πάσχετε από νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ > 40 kg/m2 ) ή αν ζείτε σε κλειστό πληθυσμό (π.χ. προσωπικό και σπουδαστές στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή ιδρυμάτων)

Είμαι έγκυος. Πρέπει να κάνω το εμβόλιο; Είναι ασφαλές;

Αν είστε έγκυος επιβάλλεται να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης το οποίο είναι απολύτως ασφαλές για το έμβρυο και το προστατεύει μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης στο παιδί μου;

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών και τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 4 ετών πρέπει να εμβολιάζεται για τη γρίπη. Και πέραν όμως των 4 ετών, αν το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα , όπως π.χ. άσθμα, αναιμία ή κάποιο καρδιολογικό ή νευρολογικό νόσημα, θα πρέπει να εμβολιάζεται ετησίως.

Πέρυσι έκανα το εμβόλιο αλλά παρ’ όλ’ αυτά αρρώστησα.
Αποφάσισα να μην ξανακάνω το εμβόλιο.

Αυτό είναι λάθος. Πολλοί συγχέουν τις ήπιες παρενέργειες του εμβολίου ( καταρροή, πονόλαιμος και δέκατα) με τη γρίπη. Δεν μπορεί να πάθει κανείς γρίπη από το εμβόλιο γιατί δεν περιέχει ζώντες ιούς! Το εμβόλιο δεν προστατεύει από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, τα συμπτώματα του οποίου συχνά συγχέονται με αυτά της γρίπης. Επίσης υπάρχει περίπτωση κάποιος που έκανε το εμβόλιο να «κολλήσει» γρίπη καθώς το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό περίπου 60%. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση η νόσηση θα είναι πιο ελαφριά και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών.