Τί είναι ο 2019-nCoV;
Ο συγκεκριμένος ιός ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των κοροναϊών, μια οικογένεια που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά και ιούς που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει επιδημίες, όπως ο SARS και ο MERS.
Πώς μεταδίδεται;
Οι κοροναϊοί προσβάλουν κατά κύριο λόγο αρχικά τα ζώα και εν συνεχεία μεταδίδονται στον άνθρωπο. Στη συνέχεια αποκτούν τη δυνατότητα να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της στενής επαφής, με τα σταγονίδια του βήχα, το σάλιο ή άλλα βιολογικά υγρά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον κοροναϊό;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα μιας οποιασδήποτε ίωσης, όπως πονόλαιμος, συνάχι, πονοκέφαλος, κακουχία, μυαλγίες, πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, που συνήθως αφορούν σε ακραίες ηλικίες (ηλικιωμένοι ή μωρά) και σε ανοσοκατεσταμένους ασθενείς, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχερειας, νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμα και σήψη ή θάνατο.
Πότε θα υποψιαστούμε ότι κάποιος πάσχει από το συγκεκριμένο ιό;
Αν ο ασθενής εμφανίζει κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα και έχει ταξιδέψει μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες στην πόλη Wuhan της Κίνας, ή αν έχει έρθει σε στενή επαφή με ένα άτομο που πιθανώς ή αποδεδειγμένα έπασχε από τη νόσο.
Υπάρχει εξέταση για τη διάγνωση;
Ναι. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται μέσω ανίχνευσης του RNA του ιού από βιολογικό υλικό (σάλιο, πτύελα).
Υπάρχει θεραπεία;
Δεν υπάρχει επί του παρόντος ειδική θεραπεία έναντι του ιού. Η αγωγή στις ήπιες περιπτώσεις είναι συντηρητική. Ο ασθενής, αν υπάρχει υποψία ότι πάσχει από τον ιό, πρέπει να απευθυνθεί σε νοσοκομείο για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να λάβει οδηγίες. Η σύσταση του Π.Ο.Υ. προς το παρόν είναι να νοσηλεύονται σε απομόνωση όλοι οι ασθενείς που αποδεδειγμένα πάσχουν από τον ιό. Στις περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ο ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί κατ’ οίκον, αν το επιτρέπει η κατάστασή του, σε κλειστό χώρο, με συντηρητική αγωγή (αντιπυρετικά, υγρά) και οξυγόνο για την υποστήριξη της αναπνοής όπου αυτό χρειάζεται, έως ότου ο ιός «κάνει» τον κύκλο του. Στις περιπτώσεις βαριάς κλινικής εικόνας επιβάλλεται η άμεση μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο.
Πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού;
Όπως και με τις υπόλοιπες περιπτώσεις ιώσεων, με σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και την απομόνωση των πασχόντων. Φροντίζουμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας και αποφεύγουμε την επαφή με ασθενείς. Αν αρρωστήσουμε, καλύπτουμε την μύτη και το στόμα μας κάθε φορά που βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, παραμένουμε στο σπίτι και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.