Ο νέος κορωναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και σε σοβαρότερες περιπτώσεις με πνευμονία ή/και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη επιδημία υπενθυμίζουμε τα βασικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της νόσου τόσο στο χώρο εργασίας όσο και γενικότερα στις κοινωνικές συναναστροφές.
– Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο καθ’ όλη την διάρκεια της επιδημίας. Πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20-40 δευτερόλεπτα. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικά διαλύματα χεριών που περιέχουν 60-85% αλκοόλη.
– Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και αμέσως μετά πετάμε το χαρτομάντηλο και πλένουμε τα χέρια μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Αν δεν έχουμε χαρτομάντηλο διαθέσιμο φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας.
– Αποφεύγουμε τις χειραψίες και την ανταλλαγή φιλιών ειδικά με αγνώστους.
– Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους.
– Φροντίζουμε να τηρούμε μια απόσταση ασφαλείας (μεγαλύτερη του ενός μέτρου) στις κοινωνικές συναναστροφές μας
– Φροντίζουμε να αερίζουμε τακτικά τους χώρους όπου ζούμε ή εργαζόμαστε
– Φοράμε προστατευτικές χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης όταν ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς με συμπτώματα ίωσης του αναπνευστικού (βήχας ή φτάρνισμα), ειδικά όσοι ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή). Αλλάζουμε τακτικά τη μάσκα ειδικά αν έχει υγρανθεί.
– Δε χρειάζεται να φοράμε προστατευτική μάσκα στην καθημερινή επαφή με το κοινό, αν τηρούμε τους παραπάνω κανόνες υγιεινής. Σε περίπτωση παραμονής σε κλειστό χώρο με πολλά άτομα (π.χ. κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού) καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μάσκα μίας χρήσης αν αντιληφθούμε κάποιον ασθενή σε στενή απόσταση.
– Οι ειδικές μάσκες προσώπου FFP2 και FFP3 έχουν ένδειξη μόνο για χρήση από ιατρικό προσωπικό, ασθενείς, επισκέπτες σε νοσοκομεία και σε συνθήκες υψηλού κινδύνου έκθεσης, οι οποίες προς το παρόν δεν υφίστανται στη χώρα μας.
– Αν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού παραμένουμε κατ’ οίκον και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.